18 maj 2015

Spaljén tar form

Kristi Himmelfärdshelg - bästa trädgårdshelgen :) Några extra dagar ledigt så här års är verkligen guld värt. Till och med vädret blev ju toppen (i alla fall torsdag-fredag).

Spaljé för rosorSå nu har vi kommit lite längre med rosträdgården - spaljén av armeringsnät fick vi upp i torsdags. 

Första sektionen klar! Armeringsmattan sitter fast med sina egna pinnar i borrade hål  i stolparna. Lite pilligt att få till, men absolut snyggaste sättet att lösa det tycker jag.


Spaljé för rosor

Här är nästan hela väggen klar. Stolparna är rejält förankrade i marken med stolpspjut tror jag dom heter. Kvar att göra är att sätta upp vassmattan nertill. Den blir 90 cm hög och ska förhopplingsvis ge lagom mycket lä så att Lady Emma Hamilton, Lady of Shalott och de andra primadonnorna som kräver lite extra omsorg ska komma att trivas.

Rabatten kommer att kantas med plåtkanter. Baktill, ut mot träddungen, blir det dessutom en snigelbarriär i form av en lite högre plåtkant med bockad kant som mördarsniglarna inte ska kunna ta sig över. De lär ju inte fixa att krypa upp och ner om plåten är bockad 55-60 grader. Hittade en massa bra info om snigelbarriärer på nätet, bland annat hos Lindbloms Frö. Från detta håll väller nämligen mördarsniglarna in i massor. (Plockade 170 st lördag morgon, inte kul!) Det blir så klart inget fullgott skydd, de kan ju alltid ta sig runt, men lite krångligare ska det ändå bli att marschera in. Det här är ändå en början och på sikt tror jag nog att jag ska satsa på att avgränsa hela baksidan med en sådan barriär.

Mailgold och Ghishlaine de Feligonde kommer att få luta sig mot spaljén och utöver dessa blir det en mängd Austinrosor. En eller ett par vita småblommiga klematis blir det också. Funderar på Summersnow, om inte den blir för dominant, får fundera lite till... Och som sällskap till rosorna vit brunnäva, vita digitalis, lavendel och några rostfärgade dagliljor. Känns som att det kommer att bli riktigt bra till slut!

MaigoldGhislaine de Feligonde

2 kommentarer:

 1. Det kommer att bli en riktigt läcker plats och snyggt monterade armeringsmattor. Attan att jag inte tänkte på bockade plåtar när jag satte kanter mot ängen för nån månad sen. Också ett ställe där det väller in sniglar. Ska minsann byta mot bockade.
  Allt gott
  Anette

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, ja än så länge känns det som att det kommer att bli riktigt bra. Hoppas du får till dina snigelbarriärer också. Jag är verkligen beredd att prova alla knep för att minska deras framfart. Bockad plåt borde vara en bra lösning.
   /Gunilla

   Radera

Tack för din kommentar, den gör mig så glad!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...