3 januari 2019

Att bygga växthus del sex - golv och odlingsbäddar i växthuset

Efter vinteruppehållet återupptog vi växthusbygget den 12 mars 2017. Nu var det dags att grunda för odlingsbäddarna. Jag ville ha en U-formad odlingsbädd i ena kortsidan och ett hål för vindruva i ett hörn. Det är verkligen mycket jobb man gör som aldrig kommer att synas när allt är färdigt, utan ligger där dolt under markytan...

Grunden för odlingsbädd under mark
Här skapar vi hålet i golvet för odling av vindruva.


Det går åt mycket fyllnadsmaterial. Sanden och jorden som vi grävt ur förslog inte särskilt långt när det var dags att fylla på för att komma upp i markhöjd. Ett lastbilsflak med grus fick beställas som fick fungera både som fyllnadsmaterial och sättsand att lägga golvstenen i.



I början av april var grund och mur klar och man fick känslan av att vi hade byggt ett fort :) Känns synnerligen stabilt med all sten! På framsidan syns hålet där dubbeldörren ska vara. Ventiler i muren finns på tre sidor. Viktigt att inte missa den detaljen för att få cirkulation på luften i växthuset.

Sen skulle allt grus ner i växthuset också.

Till slut var vi uppe i marknivå och vi kunde börja lägga golvet. Jag hade valt samma sten som i murarna, men den mindre byastenen. Det blir ett lugnt och enhetligt intryck med samma sten i både murar och golv och jag blev verkligen supernöjd med resultatet.




Golvet lade vi under en helg och den 8 april var det färdigt. Och vad passar väl bättre än att fira med lite vin vid hålet där vindruvsplantan ska växa :)

Allt stenarbete färdigt!

Maken tror gärna att nu kan det inte bli fler murar i trädgården, men jodå det kan det :) Så putsa murarna i terrasserna, det är min avdelning, måste säga att jag har blivit en riktig hejare på det :) Murbruk som är mitt emellan stabbig välling och lös gröt ska det vara. Man bör blöta ner muren innan man klabbar dit murbruket så fäster det bättre och torkar långsammare. Sen är det bara att smeta ut med murslev och jämna till med murskrapa. Avslutningsvis drar/duttar jag försiktigt med en blöt tvättsvamp så jag får den struktur som jag vill ha på ytan. Något att tänka på är att ha ordenliga, helt vattentäta handskar, murbruk fräter. Det tänkte jag inte på just den här gången och mina händer var inte roliga efter den behandlingen. Det kändes som om hela skinnet hade lossnat. Den missen gör man bara en gång!

Helst ska putsen sen vila ett antal månader innan målning, något som är väldigt svårt att hålla sig till... Jag har målat tidigare än så och det har funkat också. Grundning med primer och sen måla med silikatfärg som släpper igenom fukt.


I mitten av april var allt mur- och stenarbete klart, både växthus och terrasser. Nu var det dags att resa själva växthuset, hur det gick kommer i nästa inlägg :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för din kommentar, den gör mig så glad!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...