14 februari 2016

Trädgårdsgrundplanen är klar!

Efter mycket mätande, ritande, dubbelkollande så är min grundplan till trädgården klar! Slutresultatet är en grundplan där jag har alla de delar som jag anser är mer eller mindre permanenta. Sådant som är föränderligt, som t ex en del rabatters avgränsningar och vissa buskar, är inte med på den. Den blir den främsta grunden att utgå från när jag skissar vidare på nya idéer.

Sen gjorde jag även en plan över hur trädgården de facto ser ut just nu (nåväl, egentligen hur den kommer att se ut i sommar, efter att sommarens arbete har gjorts) som jag även färglade. Kan vara kul att se om några år hur trädgården har förändrats.

Så här ser trädgården ut sommaren 2016
Den här planen kommer jag främst att utgå från när jag ska hitta på nya förändringar.

Det var onekligen en hel de pyssel med det här arbetet. Först mäta in allting på en skiss. Vilken blev bara mer och mer innehållsrik, inte helt lätt att koda av inne vid skrivbordet... Hur jag gjorde det har jag skrivit om i ett tidigare inlägg.


Sedan föra över det till en skalenlig plan 1:100. Upptäcker då att det saknas en massa mått. Ut och mäta igen och komplettera igen och igen.

Till slut var jag i det närmsta klar, bara för att då konstatera att något är tokfel. Uteplatsen vid dammen stämmer inte i förhållande till uteplatsen vid huset. Ändå stämmer alla mått utifrån husets förlängda linjer. Tomtkartan är skalenligt, har dubbelkollat med husgavel och garagegavel och allt stämmer. Till slut upptäcker jag att det fattas 70 cm mellan huset och garaget på tomtplanen. Så alla mått jag har gjort baserat på garaget stämmer ju då inte överens med de som jag har gjort utifrån huset. Så vad göra? Göra om hela baksidan på skissen? Ett jättejobb med alla pallkragar, träd, rabatter... Sov på saken och kom på en genialiskt enkel lösning. Klipper jag isär tomtplanen där det fattas 70 cm och helt enkelt klistrar in 70 mm så stämmer ju allt :) Därav skarven på planen nedan.


Men sen ville jag ju ha över alltihopa på ett helt papper. Tog skisspapper och ritade av allt. Tomten visar sig vara exakt lika stor som en A3 i 1:100, bara 2 cm kort på kortsidan. Från skisspappret kalkerade jag av alltihopa med blyertskalkerpapper till de två slutliga grundplanerna.


Sen var det bara kvar att färglägga den plan som är 2016. Jag använde vattenbaserade färgpennor. Enkla att hantera, går att sudda (mycket bra :) ) och sen kan man måla över med vatten för att få ett mer målat intryck än ritat. Kräver så klart en del träning, men för att vara första gången jag använder sådana pennor känner jag mig nöjd. Akvarell blir förstås ännu snyggare, det kanske det blir en annan gång.

Nu har jag i alla fall ett par riktigt bra grundplaner att utgå från när jag sitter och planerar och fantiserar om framtida projekt. Hur mycket yta skulle ett träd uppta? Finns det plats för två? Och mycket lättare att få grepp om helheten och se hur man skulle kunna justera rabatter för att det inte ska bli så pluttrigt och spretigt, samma sak med färgsättning. Nu börjar det riktigt roliga :)


8 kommentarer:

 1. Praktiskt men en skalenlig plan och du verkar ha njutit av jobbet också.
  Hälsning Helene

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja under arbetets gång blev det mer och mer uppenbart vilken nytta jag kommer att ha av den. Man får en helt annan uppfattning av trädgården när den kommer ner på ett papper.

   Radera
 2. Wow vilken snygg ritning du gjort. Helt perfekt att ha en att utgå ifrån. Vilket arbete du lagt ner och så bra att ha i framtiden också.
  Kram Maria

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack :) Ja den kommer att bli riktigt användbar. Särskilt när man sitter och spånar mörka vinterkvällar och behöver ha koll på hur olika delar förhåller sig till varandra. Jag har alltid trott att jag har en helt korrekt bild av trädgårdens alla delar i mitt huvud men under det här arbetet har jag insett att den bilden inte alltid är helt korrekt.. Så japp, det här blir definitivt användbart!
   Kram Gunilla

   Radera
 3. Vilket jobb du har lagt ner! Så himla bra att ha det framöver kan jag tänka... nu blev jag också sugen på att göra nåt liknande, men snön är ju borta här nu.... går ju ändå förstås ;) Vilken fin trädgård du har, välplanerad, och med fina mjuka böljande former!

  Ha det gott!
  Gunilla

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack :) Ja det var mer jobb än jag hade räknat med får erkännas.. Och då har jag ändå inte tagit med höjdskillnaderna. Men jag kan absolut rekommendera att göra jobbet. Man lär onekligen känna sin trädgård ännu bättre (och får ännu fler idéer..)
   Ha det gott!

   Radera
 4. Fint! En skalenlig ritning är A och O. Sett ur fågelperspektiv får man en större helhet och känsla. Bra jobbat, säger jag som är van men minns hur det var i början av min yrkesbana. Mycket att hålla reda på.
  Fortsatt trevlig helg.
  Luna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack :) Ja nu när arbetet väl är gjort ser man helt klart vilken nytta man kommer att ha av planen. Man ser onekligen på trädgården på olika sätt beroende på om man står mitt i den eller ser den från ovan på en skiss. Nu kan jag jobba med helheten på ett helt annat sätt.
   Trevlig helg!
   /Gunilla

   Radera

Tack för din kommentar, den gör mig så glad!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...