22 januari 2016

Sommardrömmar

Sommardrömmar, veckans tema på Blommig fredag - ja det kan man ju ha oändligt många när det kommer till trädgård... Jag tänkte dock lyfta blicken lite utanför den egna trädgården. Något som jag alltid tänker på under "ickesäsong" är alla fantastiska besöksträdgårdar, parker och handelsträdgårdar jag ska besöka till våren och sommaren. Men blir det så? Icke! När väl våren och sommaren kommer, så är man ju så upptagen av allting hemma på den egna täppan och vill knappt gå därifrån.

Ok, visst har det blivit några utflykter under åren, men skulle gärna se att de blir fler...


Träslövs handelsträdgård i Varbeg (bilder ovan) upptäckte jag förra sommaren. En fantastisk plats med underbar miljö och ett synnerligen väl genomtänkt utbud av både växter och attiraljer. Rekommenderar varmt ett besök här. Jag lär definitivt åka dit i sommar igen!

Göteborgs Botaniska Trädgård
Jag jobbar i Göteborg, och här finns ju flera fantastiska ställen som egentligen vore den enklaste sak i världen att besöka, bara svänga förbi en stund efter jobbet. Ändå har det bara blivit ett hastigt besök på Göteborgs botaniska trädgård och ett lika hastigt på Trädgårdsföreningen. Båda är ju så fina och definitivt värda längre och fler besök.

Örtagården på Göteborgs Botaniska Trädgård

Trädgårdsföreningen i Göteborg

I år satsar dessutom Göteborg stort på trädgård med Gothenburg Green World. Göteborgs stad och flera parker och anläggningar samarbetar för att tillsammans skapa ett grönt år med en massa utställningar, föreläsningar, guidningar, workshops, trädgårdsdagar mm. Bl a blir det pop-up parker på avenyn, skapade av landskapsarkitekter och privata aktörer, Poseidon på Götaplatsen ska få grönt sällskap och hela staden ska genomsyras av grönt hela året.

Trädgårdsdagarna på Liseberg har jag aldrig besökt, de borde jag rimligtvis också hinna besöka. Jag är inte så förtjust i mässor, det är nog därför det inte har blivit av, men i år tror jag att jag ska ge den en chans.

Förra året försökte jag få till en utflykt till Rosegarden Malevik utanför Kungsbacka, utan att lyckas. Tar nya tag i år. Känner att det här är något som måste upplevas! Gillar man rosor i allmänhet och Austinrosor i synnerhet måste det här vara himmelriket :)

Sofiero slottsträdgård utanför Helsingborg skulle jag verkligen vilja besöka under rhodendendronblomningen. Har varit där senare på sommaren, men tänk när hela ravinen med rhodendendron blommar... det måste upplevas.
Norrvikens trädgårdar, utanför Båstad kvalar också in på listan över platser inte så långt som jag vill och borde kunna besöka...

Och ska man sen fortsätta drömma, så skulle jag då inte ha något emot att få uppleva platser som Kew Garden, Trentham Gardens, Sissinghurst, Ninfa, Chelsea Flower Show... alltså man kan ju fortsätta i evighet...

På Trentham Gardens finns förresten några verken Fantasywire. Helt magiska konstverk av en engelsman som med ståltråd skapar helt fantastiska älvor. Tänk att ha en sådan här älva dansandes i sin trädgård. Det kan man ju drömma om...Det blir långa inlägg när man drömmer sig bort... Fler sommardrömmar finns på Bland rosor och bladlöss.

23 kommentarer:

 1. Så roligt med alla tips, nu kan man verkligen drömma sig iväg!Trevlig helg! /Lotta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det finns verkligen mycket att upptäcka och uppleva. Det gäller bara att bli duktigare på att prioritera :)
   /Gunilla

   Radera
 2. Härliga drömmar du har. Jag är ytterst sällan (eller aldrig..) på varken Botaniska eller Trädgårdsföreningen, det blir liksom inte av.
  Sofiero skulle jag vilja besöka, verkar vara ett fantastiskt ställe.
  Ha en fin helg
  Kram Maria

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej visst är det svårt att få till, trots att det ligger så nära. Men när man väl kommer dit, undrar man varför man inte går dit mer...
   Kram Gunilla

   Radera
 3. Trädgårdsföreningen ordnade en rundtur i vår stad, vi fick en guidning av stadsträdgårdsmästaren, och vilken upplevelse. Såg saker som jag inte visste fanns. Alltid trevligt, och många tips och idéer får man på köpet.
  Ha en fin helg!
  Marika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter väldigt trevligt. Ja man kan ju lätt hitta mycket på hemmaplan med lite hjälp, som man inte riktigt tänker på annars.
   Kram Gunilla

   Radera
 4. Vilka fantastiska planteringar.
  En riktig sommardröm. Den dansande älvan är magisk.
  Jag har inte besökt någon av dom, bor i norra delen av vårt avlånga land.
  Men det kan bli fina resemål. Tack för tipsen

  Trevlig helg

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är älvan ljuvlig! Rekommenderar att kolla runt på hans hemsida. Helt obegripligt hur man kan åstadkomma något sådant av lite ståltråd.
   Några restips på lager är aldrig fel. Rätt vad det är kanske de kommer till användning :)
   Ha en fortsatt fin helg!
   Kram Gunilla

   Radera
 5. Några av de resmål du beskriver har jag haft förmånen att besök men inte alla.Det finns såå många man skulle vilja besöka och uppleva live och inte bara på bild.
  Jag önskar dig en underbar helg!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det finns ju oändligt mycket man skulle vilja se. Man mår onekligen väldigt bra när man får uppleva vackra platser!
   Ha en fortsatt fin helg!
   /Gunilla

   Radera
 6. Resa bör man annars dör man:-) Har inga trädgårdsresor inplanerade...än. Men det lär nog bli några. Norrviken ska du åka till nu när Abelins villa är så fantastisk renoverad och det mesta av trädgården fått et ansiktslyft. Jag och min två kollegor var och planterade tyska trädgården och första axeln efter fruktträdgården. Många stenkyndlar och lavendlar blev det. Men vi blev ändå nöjda med resultatet och det så riktigt fint ut i somras.
  Allt gott
  Milla

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller hur :) Då måste jag verkligen få till ett besök på Norrviken. Tänker på det varje gång man passerar på motorvägen på väg söderut. Visst var Norrviken hotat att upphöra för besökare för ett tag sen? Gott att höra att det inte blev så, det hade verkligen varit en tragedi!
   Ha det gott!
   /Gunilla

   Radera
 7. Älvan var verkligen att drömma om, nästan to die for. Den gröna världen har startat och jag var iväg på en perennsåddskurs hos Gerben på Råda Säteri. Jättebra! Alpå en gång och alla fina ställena finns kvar.

  Ha det gott! Carina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja jag blev helt förlorad när älvorna dök upp första gången, så oerhört välgjorda och magiska! Kul med perennsåddskurs, hoppas den gröna världen fortsätter lika bra.
   Ha en fin vecka!
   Kram Gunilla

   Radera
 8. Inspirerende å besøke andres hager. Det er så mye fint å se!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det så! Måste bli duktigare på att prioritera fler besök :)
   Ha en fin vecka!
   /Gunilla

   Radera
 9. Jag fattar! Jag bor i stockholm och har varit en enda gång på Rosendal... Men när jag är i gbg som jag är med jobbet dåoch då så är jag alltid på trädgårdsföreningen och ibland på Botan. Jag tror man blir "hemmablind"

  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja visst är det ett märkligt fenomen... När jag var i Stockholm i våras i jobbet, var ett besök i Kungsträdgården i körsbärsblomningen ett måste att knö in i kalendern. Helt magiskt! Men att det finns lika sevärda ställen runt hörnet är lätt att glömma.
   Ha en fin vecka!
   Kram Gunilla

   Radera
 10. Jo, det ligger mycket i det du säger, att man knappt vill lämna den egna trädgården på sommarhalvåret, särskilt när man pendlar, kan jag tänka mig. Det har jag också upplevt, men det som har gett mig mest i mitt trädgårdsbygge, det är att just att besöka privata trädgårdar, särskilt i den egna zonen. Stora anläggningar är ett kapitel för sig, med helt andra resurser än villaträdgårdar. (Jag är t ex jättenyfiken på din trädgård.)
  Jag ser också fram emot jippot i Gbg och hoppas att Lisebergs trädrdsdagar rycker upp sig lite, för den blir tyvärr bara en större och större besvikelse för varje år. Framstående privata plantskolor (som t ex Peter Korn och Larz Danielsson) bojkottar den pga den höga avgiften Liseberg tar ut och de har istället växtmarknad första söndagen i maj i Mölnlycke. Och DET är roligt, värt varenda minut hemifrån.
  Och nu tänker jag att när veckan är slut, då är januari också slut!
  Kram
  Marta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja att besöka privata trädgårdar är ju verkligen värd varenda minut! Det gäller bara att få prioritet på det också ;) Och så ska man ju helst tajma in det på den/de dagar de hålls öppna. Får ta och skriva in Tusen trädgårdar i kalendern redan nu, så det kan bli en tur då i alla fall.

   Visst är stora parker något helt annat, men man kan ändå få mycket inspiration tycker jag, i växtkompositioner och känsla.

   Tack för tipset om växtmarknaden i Mölnlycke, det ska jag lägga på minnet. Och vad kul att du är nyfiken på min trädgård :) Fast att jag skulle öppna upp min trädgård för besök sitter extremt långt inne. Det var stort bara att börja blogga om den ;)

   Ha en fin vecka!
   Kram Gunilla

   Radera
 11. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 12. Hej Gunilla! Fin blogg, bra bilder och bra trädgårdssmak! Har du instagram man kan följa också? Mvh Andreas, abgarden.se

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Andreas!
   Tack, vad kul att höra :) Instagram för trädgården har jag inte, men du är välkommen att följa min blogg via Blogger eller Bloglovin :)
   /Gunilla

   Radera

Tack för din kommentar, den gör mig så glad!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...