27 september 2015

Veckans fotoövningar

Idag har jag gjort min fotoläxa, det är då sannerligen tur att man inte har filmrullar nu för tiden, det skulle bli dyrt med tanke på hur många bilder man knäpper :)

Veckans övningar handlar om att testa olika inställningar på vitbalans och exponeringskompensation. Bäcken i trädgården var ett bra motiv att öva på.Vill man fånga solstrålar är det högt bländartal som gäller och plussa på exponeringskompensationen. Och se till att solen döljs lagom mycket bakom till exempel ett lövverk.


När man testar olika vitbalansinställningar, kan man konstatera att en solros kan ha många gula nyanser. Men det är så klart den solgula man vill åt. Alltså blir det aoutoläge eller solläge på vitbalansen, så det inte blir några varma skiftningar så solrosen drar åt orange.


Nästa del i hemuppgiften var att testa fokuslägen vid rörliga motiv. Här hemma rör det sig inte så mycket, inte ens katten var det något vidare liv i... Däremot är det full fart på ridbanan där dottern tränar. Testade att ta serietagning i kombination med kontinuerligt autofokus och dynamiskt fotoområde. Det blev många bilder! Och en del blev helt ok.


Eftersom jag ska upp svintidigt i morgon för att åka till Norrköping, kan jag lika gärna gå upp ännu lite tidigare och se om jag kan fota "supermånen". Testade ikväll på fullmånen, men med dåligt resultat... Får se hur det går i natt :)


4 kommentarer:

 1. Snygga foton. Duktig du är.
  Kram Maria

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack :) Det är så kul att lära sig fota!
   Kram Gunilla

   Radera
 2. Så roligt med övningar! Det borde jag också ägna mig åt då och då. Tack för att du påminner mig. Älskar solen som strålar genom löven och det mjuka lilla vattenfallet. Får jag fråga hur du fick strålarna att synas så väl?

  Solsken
  Linda

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Ja det är verkligen jättekul att lära sig fota "på riktigt" :) Solstrålarna fick jag genom att ha ett högt bländartal (32 i den här bilden) samt överexponera bilden en hel del. Iso var 200 och slutaren 1/100. Sen får man ju se till att solen tittar fram så där lagom mellan löven, så att den är ganska mycket dold bakom löven, bara tittar fram lite. Det blev många bilder av varierande kvalitet ;) Tänk vad fint det blir att fånga solen på det här sättet mellan höstlöven framöver :)
   Kram Gunilla

   Radera

Tack för din kommentar, den gör mig så glad!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...