28 december 2014

Trädgårdsåret 2014

Sitter och kollar igenom bilder från året som gått i trädgården och tänkte varför inte göra som så många andra och påta ihop en liten summering av trädgårdsåret? Så här kommer den!

Året inleddes med en mild vinter, rosenkvitten bestämde sig för att gå i knopp redan i januari, oklokt visade det sig senare...Lite vinter blev det till slut, men betydligt mer vinter fick vi under vår semester i Tandådalen med 130 cm snö. Väl hemma igen blommade snödropparna, det bästa av två världar :)Mars, vår och krokusblomning, visst är det underbart! Dags att vårstäda dammen, startskottet för en ny trädgårdssäsong! I slutet på månaden började jag gräva för den nya uteplatsen vid dammen. Så man längtar efter att få sätta spaden i jorden!
Nu spirar det allt mer, tulpaner, kabbeleka med mera går i blom. Och grävandet fortsätter :)

April och maj är nog favoritmånaderna. Allting ligger framför en, grönskan är så fräsch och skir och ingenting känns möjligt. Inte ens att frakta hem en gigantisk palm på spårvagn och buss (!) Inte utan att jag så här i efterhand funderar lite på hur jag tänkte där... Men det gick ju bra :)

I år blev det dock ett rejält bakslag när det kom en sen köldknäpp som så när knäckte rosor som blåregn. Det mesta repade sig i alla fall till slut, även om allt inte blev fullt lika prunkande.
Inte lätt att välja bland bilderna den här månaden, för nu händer ju allt på samma gång! Rosorna fick en tuff start på grund av frostnätterna i maj som tog alla späda knoppar, men de flesta repade sig till slut även om de inte blev så omfångsrika. Jag och min goda väninna kom iväg på trädgårdsbesök hos "Trädgård med utsikt", bra beslut, får bli mer av det, mycket inspirerande! Och så blev uteplatsen till slut klar, lagom till midsommar och kunde invigas med ett rejält midsommarfirande!


Varmaste, soligaste och skönaste sommaren i mannaminne kändes det som! Många härliga lata dagar blev det och jag kände mig så nöjd med både årets och förra årets nya uteplatser, de kom verkligen till användning.

En ny liten familjemedlem kom till oss, lilla yrvädret Frans :) Trots att sommaren var både varm och solig, blev det aldrig någon större fara med torkan, och då ligger trädgården ändå på ren sandmark. Medelhavstema har aldrig känts mer rätt än denna sommaren!Hittar nästan inga bilder från september, men jag minns att jag konstaterade att jag behöver fler senblommande växter. Anar ett samband... Får se till att lösa det så att trädgården blir intressant även den här tiden på året. Men jag hittade ett himla snyggt bord som lär pryda sin plats nästa sommar! Tulpaner planterades i mängd och mer blev det under hösten.En mild höst vilket inte gynnade höstfärgerna direkt. Men en del växter visade sin fina sida i alla fall, som till exempel getramsen.Det milda vädret fortsatte, smultronen blommade fortfarande i början av november! Men en frostnatt blev det i slutet av månaden och lämnade krispiga spår på morgonkvisten.Ja vad ska man säga... fortfarande lika milt och inte ett snökorn eller minusgrader i sikte. Två dagar före julafton planterade jag de sista tulpanlökarna, har aldrig hänt mig tidigare, undrar om det kommer att ske igen? Men så efter jul blev det äntligen lite kallare och det blev till och med ett litet snötäcke!Ja det var en del av vad 2014 har innehållit. Nu ser jag fram emot ett nytt härligt trädgårdsår och förhoppningsvis tid för att förverkliga i alla fall en del av alla planer som trängs i huvudet :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för din kommentar, den gör mig så glad!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...