1 september 2014

Rosplaner för nästa år

Det bästa med hösten är att nu kan man frossa i att planera för kommande odlingssäsonger. Summera sommaren som gått, fundera över vad som kan göras bättre och låta helt nya idéer frodas. Inget är omöjligt och allt kommer självklart att bli fantastiskt bra! Nästa år ska jag ta itu med rosenträdgården, den är i stort behov av en uppfräschning.

Nä, så många rosor ser man inte till just nu... Men det ska det bli ändring på.
Överlag så har inte rosorna blivit så omfångsrika som de borde och dagliljorna och malörten har tagit över för mycket. Att anlägga en rosenträdgård på ren sandmark kräver en del. Visserligen grävde jag ur marken ner till 80-100 cm och ersatte sanden med jord när jag anlade rabatterna, men det krävs ändå enorma mängder gödning för att det ska bli någon vidare tillväxt. Något som jag väl har slarvat lite med...

Nu innehåller rosenträdgården Aicha (som ska vara den mest anspråkslösa och lättaste rosen, men som jag har misslyckasts totalt med), Westerland, Rosa Hugonis, Morden Sunrice, New Dawn, Astrid Lindgren, Bonica 82, China Town, Honungsros, Louice Bougnet, plus en orange som jag tyvärr har tappat bort namnet på. Och så några Austinrosor: Winchester Cathedral, Golden Celebration och Crown Princess Margareta.

Honungsros
Honungsros
Ros Morden Sunrice
Morden Sunrice

Ros Golden Celebration David Austin
Golden Celebration
Ros Crown Prinsess Margareta
Crown Prinsess Margareta

Ros Westerland
Westerland
Okänd... Kanske Alexander?
Dagliljorna har tagit över, in med fler rosor...
På norrsidan har jag byggt en stenmur för att göra klimatet lite gynnsammare för framför allt Austinrosorna. Nu ska det även bli en avskärmning ut mot skogsdungen (bakom rabatten på bilden ovan). Jag tänker mig stolpar med armeringsnät mellan och vassmatta nertill som ska ge lite lagom extra skydd. Trädgård med utsikt har flera varianter på det, mycket snyggt och lagom inhägnat. Under armeringsnätet och vassmattan blir det en remsa med grus som vassmattan ska gå ändra ner till. På så sätt tror jag mig kunna få lite bättre kontroll över mördarsniglarna som väller in från skogsdungen och hagmarken på den sidan. Som det är nu är det rena autostradan rätt in i trädgården.

Innehållsmässigt har jag haft stora brydderier hur jag ska få till allt jag vill ha utan att det blir sillsallad av alltihopa. Jag gillar rosor från blekgult till aprikos till orange, men har även börjat lockas av gammaldags rosor som ju då främst handlar om olika rosa nyanser. Så slog det mig helt klart en dag. De gammaldags ska naturligtvis hamna på framsidan av huset, där det redan finns syren, schersmin och andra buskar som funkar bra ihop med den typen av rosor. Till detta högresta riddarsporrar, salvia och kantnepeta.

Trädgårdsföreningen i Göteborg
I den befintliga rosavdelningen kan det då uteslutande få bli gul-aprikos-orange med inslag av de ljusrosa som redan finns samlade i den ena delen. Som sällskap ska de få, förutom de dagliljor, stockrosor, lavendel, vit malört och vit veronica som redan finns, fler vita fingerborgsblommor och vita stockrosor. Trädgårdsföreningen i Göteborg har mycket av kombinationen rosor - fingerborgsblommor, mycket snyggt.

Och så det allra roligaste då. Nu ska här inhandlas fler rosor! Önskelistan är lång och består nästan uteslutande av Austinrosor, få se hur mycket som blir verklighet. Ghislaine de Feligonde, Crocus Rose, Englands Rose, Comte de Champagne, Lady Emma Hamilton, Lichtfield Angel, Rose Port Sunlight, Wollerton Old Hall, Rosa Linnaeus och Gentle Harmione är de främsta på "måste ha" listan. En eller ett par klematisar ska få komma in också. Summer snow blir det i alla fall. Just det, en mörkbladig flikfläder också så det blir lite dramatik också och inte bara sockersött. Om mitt nyinköpta mörka gräs väljer att överleva, blir det också ett bra kontrast inslag.

Rosa Linnaeus

Lady Emma Hamilton David Austin
Lady Emma Hamilton (Austin)
Rose Port Sunlight David Austin
Rose Port Sunlight (Austin)

Ros Comte de Champagne David Austin
Comte de Champagne (Austin)
Ros Crocus Rose David Austin
Crocus Rose (Austin)
Ros Ghislaine de Felingonde
Ghislaine de Felingonde
Ros Wollerton Old Hall David Austin
Wollerton Old Hall (Austin)
Ros Lichtfield Angel David Austin
Lichtfield Angel (Austin)
Ros Gentle Hermione David Austin
Gentle Hermione (Austin)
Ja, så just nu är väl rosenträdgården som allra vackrast - i mitt huvud! Innan rosrost, steklar och bladlöss har slagit till, innan jag har börjat slarva med vattning och gödning, innan rådjuren har ätit upp alla späda rosknoppar och innan sniglarna på nytt har invaderat... Då är den bara fantastiskt prunkande och alldeles, alldeles underbar!

6 kommentarer:

 1. Vilket underbart inlägg om rosor. Så vackra foton och vilken inspiration.
  Tack för att du delar med dig!
  /Charlotte

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, jättekul att höra :) Hoppas att jag kan återkomma med ett inlägg nästa år om hur det blev!
   /Gunilla

   Radera
 2. Åh, dessa rosor, speciellt austinrosorna, det är nåt speciellt med dem! Jag tycker det låter underbart, att blanda de rosa med syren, schersmin, riddarsporrar, salvia och kantnepeta! Precis min stil, lite gammeldags så där! :) Nu är jag ju svag för rosa rosor också men jag tycker dessa du visar i gult, aprikos är jättefina med, men jag får nog njuta av dem på bild, känner inte att jag har plats för sådär hemskt många fler, och skall jag då ta in en färg till, då blir det "problem" ;)

  Kram Gunilla

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är ett dilemma att få plats med allt man vill ha utan att det blir rörigt! Och Austinrosorna är verkligen lätta att ta till sitt hjärta... Får se om det blir ett inlägg om den gammaldags delen också.

   Kram Gunilla
   PS Jag får mycket inspiration från din fina blogg :)

   Radera
 3. Trevlig blogg! Hittade hit av en slump. Jag älskar också rosor men det gäller att ha både tålamod och pengar om man ska lyckas med sina rosor:) De gammeldags är mer pålitliga men också lite tråkigare eftersom de oftast bara blommar en omgång. Man kan kanske inte få allt.

  kram louise

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad kul att du har hittat till min blogg och gillar den Louise :) Ja rosor är allt lite krävande, både på ena och andra sättet och inte alltid ambitionerna och resultatet går hand i hand... Austinrosorna kombinerar bra de gammaldags rosornas charm med en lång blomning, därför hör de till mina favoriter. Men man får förstås fjäska lite extra för dom... Här hos mig i zon 3 funkar de hyfsat, men blir inte så omfångsrika direkt.
   Kram Gunilla

   Radera

Tack för din kommentar, den gör mig så glad!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...