19 juni 2017

Första bilderna på växthuset

Det blev ett blogguppehåll på åtta månader som inte riktigt var planerat... Men ibland räcker tiden inte till som man vill. Sedan sist har i alla fall växthuset kommit på plats och jag har även fått klart en del runtomkring också, även om en del kvarstår.

Någon gång när det finns lite mer tid hoppas jag kunna återkomma med en liten följetong om hur byggnationen gick till, tycker själv det är väldigt kul att läsa om andras byggprojekt :) Men idag så blir det mest lite bilder på slutresultatet.

Min plan var att i anslutning till växthuset, skapa en medelhavsinspirerad hörna, med terrasser, vita murar och den typen av växter som man förknippar med medelhavet. Jag känner att jag nog har kommit en god bit på väg.


När jag satt ock skissade, var planen att jag skulle ha en öppning i muren och fortsätta med muren mot växthuset. Mot den senare skulle jag spaljera vinrankor och plantera lavendel framför. Men när allt kom på plats i verkligheten, upptäckte jag att jag inte kan ha en mur där, den skulle ju dölja hela växthuset från nedre delen av trädgården. Nu är det istället en riktig fin vy från dammen upp mot växthuset. Planer är bra, men lika viktigt att de tål att ändras på under resans gång. Någonstans ska jag nog få upp min vita mur med vinrankor, men det får bli ett annat och senare projekt...Den nedre terrassen är som synes inte klar än. Det ska bli en odlingsbädd till vänster om den nedersta trappan och sedan en liten "piazza" nedanför den. Vid sidorna om trätrallen har jag sått krasse, tänker mig en fantastisk Monetgång som leder upp till växthuset :) Till höger mot muren ska fikonet stå samt ett persikoträd, som jag dock inte fått tag på i år, så det får bli till nästa vår.Terrasserna är precis som varma och solindränkta (nåja, vissa dagar i alla fall...) som jag hade tänkt mig. Kan man inte flytta till medelhavet, får man göra det bästa av situationen hemma och försöka skapa så bra förutsättningar man kan för sol och värme.


Och så lite interiörbilder. Tomaterna växer så jag vet inte vart dom tänker ta vägen... Sen förra veckan när jag tog de här bilderna har de växt betänkligt och jag har bytt ut pinnarna mot Willabs smarta tomatkrokar. I odlingsbädden finns förutom tomater gurkmelon, cantauopemelon och djungelgurka. De sistnämnda ser dock inte mycket ut för världen... Döljer sig i jorden vid pinnarna till vänster i bild, knappt synliga..


En mysig sitthörna måste man ju ha, även om det inte blir mycket sittande.
Är störtförtjust i möbeln, som jag har fått av mina svärföräldrar som inte hade användning för den längre.
Mycket charmigare än nyinköpta dito!

Min palm kämpar på, hoppas den ska få lite fart igen nu med större kruka och varmt och skönt :) Letade förgäves efter en tillräckligt stor terracottakruka, men fick till slut nöja mig med en ful pastkruka som jag tills vidare har försökt dölja med lite vassmatta... Längst fram i bilden till vänster nedan granatäpple, bakom den ett citronträd. Sen har jag även ett limeträd, physalis, chili, paprika, örtkryddor, fikon, agapanthus mm. Och så vinrankan bredvid korgmöbeln så klart! Blå Burgunder (zon 1-2), ska vara riktigt god och förhoppningsvis funka bra i växthus här i zon 3.


Jag kan inte säga annat än att jag är väldigt nöjd med resultatet med både växthus och omgivningar. Muren till växthuset och golvet blev precis så bra som jag tänkt mig och funkar bra ihop med aluminiumstommen. De lagrar effektivt värme också och ser till att det blir en lite jämnare dygnstemperatur. Många kärror grus har det blivit också och gruset förstärker ytterligare känslan av värme. Lavendel kantar rabatterna som på de här bilderna fortfarande är lite tomma. Men det lär snart se annorlunda ut, mer växter är på ingång :)
4 kommentarer:

 1. Ursnyggt! Vilket jobb ni har gjort, men fint blev det! Förstår att du är nöjd!
  Kram Gunilla

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Ja det känns härligt att resultatet blev lika bra som planerna i huvudet och på skisserna :)
   Kram Gunilla

   Radera
 2. Väldigt snyggt och genomtänkt. Visst är det lätt att ändra planer när man vet precis hur man tänkt sig. Konsekvenserna blir lättare att se och förstå. Här kommer ni ha många sköna timmar framöver.

  Ha det gott! Carina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Ja planerna var rejält genomarbetade innan vi skred till verket. Och nu är det även enkelt att bygga vidare med de delar som inte hunnits med än men finns klara i skisserna. Mår synnerligen gott här :)
   /Gunilla

   Radera

Tack för din kommentar, den gör mig så glad!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...