25 september 2016

Växthusdrömmen som gick i kras

Vid det här laget hade jag hoppats att växthusbygget skulle vara på god väg. Planen var att den här helgen skulle ägnas åt att mura grunden till mitt växthus, men så blev det inte. Frågan är om det kommer att bli något växthus över huvud taget, och det på grund av obegripliga byråkratiska regler. Jag är så trött så jag vet inte vart jag ska ta vägen.

Vad som har hänt är att jag i början av augusti kontaktade min kommun för att höra om det kunde innebära några problem att bygga ett växthus nära tomtgräns (närmre än 4,5 meter), vår tomt gränsar nämligen till kommunal mark. Jag fick inga indikationer på att det skulle vara några problem, utan ombads att skicka in bygganmälan för Attefallshus, vilket jag gjorde. Fick svarsbekräftelse på att kommunen var positiva till mina byggplaner, alla handlingar var ok, jag skulle bara komplettera med lite konstruktionsritningar, vilket jag gjorde. Sen hände ingenting. Eftersom det nu börjar bli angeläget om att komma till skott med byggnationen så allt blir klart innan vintern, kontaktade jag plan- och byggkontoret i veckan för att höra hur det går med mitt ärende. Beskedet jag fick då vara att de inte kan tillåta byggstart, eftersom vår tomt är prickmärkt och då får tjänstemän inte bevilja vare sig Attefallshus eller rekommendera bygglov. Att jag ville närmre tomtgränsen än 4,5 m försvårade det hela ytterligare. Vi hade ingen aning om att den här prickmärkningen fanns och vilka konsekvenser det innebar, så jag stod helt handfallen inför detta besked. Framför allt undrar man ju varför ingen hade hört av sig till mig om detta under de sex veckor som har gått sedan mitt ärende registrerats och handläggningstiden startade.

En hjälpsam handläggare har rett ut alla märkliga byråkratiska regler som å ena sidan är helt obegripliga, å andra sidan förstår man ju att kommunen måste rätta sig efter de regler som finns. Det handlar bl a om ett prejudikatsfall där utgången blev att tjänstemän inte får bevilja byggstart på Attefallshus på tomter lik vår. Varför prickmärkningen finns hos oss verkar ingen veta. Det kan komma sig av att det finns en utsikt, sjönära läge eller annat som gör att en byggnation kan ha negativ påverkan för grannar eller omgivningen i stort. Så är dock inte fallet här. Den kommunala marken består av flera meter hög, tätbevuxen sly, som ingen människa har någon glädje av eller som med bästa vilja i världen kan användas som rekreationsområde. Men prickarna finns där ändå, hur det nu kommer sig att de har hamnat där från allra första början och det går inte att ändra på.

Mitt enda hopp är nu att göra om bygganmälan till ett regelrätt bygglov, så tas det upp i plan- och byggnadsnämnden, så får man innerligt hoppas att politikerna säger ja till min byggnation, på den plats jag vill ha växthuset. Handläggaren menade att det skulle eventuellt vara lättare att få igenom ett bygglov om jag placerade växthuset mer än 4,5 m från tomtgräns. Men som alla trädgårdsvänner gissningsvis känner igen sig i, så är det ju inte så att man har en massa olika alternativ på vara man skulle kunna smälla upp ett växthus. Varenda kvadratmeter är väl utnyttjad till damm, bäck, rosenträdgård, frukt- och grönsaksträdgård och allehanda anläggningar och rabatter. Anledningen till att jag hade den här ytan fri, var att barnen tidigare hade sin lekkoja här. Så kan jag inte bygga här, blir det inget växthus över huvud taget.

Lika viktigt som växthuset, var min "medelhavshörna", där vi har börjat terrassera slänten. Det skulle kunna bli så bra, men nu känns allt bara så oerhört missmodigt.

Några bilder från terrassbygget.

Första lecablocken på plats, efter omsorgsfullt mätande.

En make och en svärfar var till väldigt god hjälp vid byggnationen :)

Här börjar det arta sig. Den övre muren ska ha ytterligare ett lager med halvlecablock för att komma upp i rätt nivå. Den bakre muren ska bli en bra bit högre, så att jag får ett skyddat läge för fikon och persika.

Nu ska "bara" jordhögen ner i terrasserna också. Sen ska murarna putsas och så småningom målas vita.

Och det här är den kommunala marken, som är en del av hela problemet... Det är lite svårt att förstå varför jag inte skulle kunna få bygga ett växthus på min egen tomt i anslutning till den här snårskogen.

Så här såg min plan ut. Försvinner växthuset tappar jag så klart mycket av hela grejen, plus möjligheten att vinterförvara en mängd växter, som jag hade tänkt ha i ett isolertält i växthuset.

Tvådimensionell bild mot söder, bl a med spaljé med vildvin.

Tvådimensionell bild mot norr. Dvs en södervägg med vindruvor, persika och fikon. Portal med blomma för dagen leder ut i nästa del av trädgården.


Ja, det återstår som sagt att se vad det blir av mina drömmar och planer... Efter en sommar med en mängd motgångar av olika slag, var det här något jag så såg fram emot att få ta tag i, så blir det bara ännu mer problem. Hoppas innerligt att jag kan skriva några positiva rader om några veckor...10 kommentarer:

 1. Men oj, vad tråkigt! När ni nu har planerat och drömt.... Jag håller tummar och tår att det ordnar sig så ni får sätta igång med bygget!
  Kram Gunilla

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, ja vi får innerligt hoppas att det löser sig med bygglovet. Riktigt motigt det här..
   Kram Gunilla

   Radera
 2. Så tråkigt. Jag förstår att alla energi bara rann iväg. Har varit med om en liknande resa för ett bygglov vi sökte om. Helt obegripliga turer men det ordnade sig till slut. Hoppas det gör det för er också.
  //Helene

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad gott att höra att det ordnade sig för er del. Det ger lite hopp om att det här kanske kan lösa sig också.
   /Gunilla

   Radera
 3. Mmm.. kan trösta dig med att det inte måsta vara kört. Jag behövde bygga till mitt förra hus rejält, 60 m2, och marken var prickad. I mitt fall fanns inte ens anteckningar kring varför marken prickats. Men på 70-talet så skulle man dra upp en ny genomfartled och flera alternativ utreddes. Alla grannar skrev på och kommunen tillät byggnation eftersom då - 2005 - var leden byggd på annan plats. Vi tror att man tagit undan plats för en korsning eller rondell.

  Så kämpa på! Planerna och skisserna ser så spännande ut. Carina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Uppmuntrande ord, tack :) Var vår prickmärkning kommer ifrån är också väldigt oklart. Det är gamla handlingar, troligen från 60-talet när kvarteret byggdes, och det finns som sagt ingen rimlig förklaring idag varför denna märkning finns. Så man får ju hoppas att nämnden ser det så också och godkänner min bygglovsansökan.
   /Gunilla

   Radera
 4. Vilket underbart projekt och fina ritningar! Känner verkligen med dig på alla sätt och känslan när man tappar fart för att nån annan sätter käppar i hjulen eller klantar sig. Här tog det två år att få nyttjanderätt till marken jag byggde växthuset på, en bit slyig skog och jag tyckte det var tålamodsprövande, men det löste ju sig i slutänden. Ge inte upp. Viktigt att veta varför tomten är prickad och vad som skulle kunna påverka situationen till din fördel.
  Om, jag säger bara om planerna spricker trots att alla möjligheter är uttömda, kan jag se ett husskellet framför mig. En stomme i storlek med växthuset med nån vägg som spalje och annat öppet. Nåt som inte kan anses som byggnad, men ändå att man kan ana väggar, golv och tak där växter kan slinga och det blir en sittplats. Förstås tappar du vinterförvaringen, men skulle kunna bli underbart i alla fall.

  Håller tummarna och kram
  /Anette

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för uppmuntrande ord! Jag hoppas så klart att allt löser sig när ärendet kommer upp i nämnden (nästa vecka!). Jag kan egentligen inte förstå varför de inte skulle bevilja bygglov, men man vet ju aldrig... Ja det är inte fel att slipa på en plan B, din idé låter härlig, men det är ju så klart växthuset jag suktar efter...
   Kram Gunilla

   Radera
 5. Förstår att ork och lust punkteras när det trasslar, men håller med Anette, försök få fram anledningen till prickningen så blir det lättare att motivera varför ni ska ha bygglov ändå.
  Själva skickade vi in bygglov för en trädgårdsbod (mitt underbara trädgårdsrum:) ) och först tappades bygglovet bort (!) och sedan fick vi besked att en del av boden låg på prickmark (som vi inte visste att vi hade). Men det löste sig, i vårt fall var det bara 50 cm som låg på prickad mark och grannarna motsatte sig inte det. Era planer verkar så fina, stort lycka till i kampen om växthuset!
  Kram Kristina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Kristina! Bygglovsansökan var uppe i nämnden i onsdags och igår kontaktade jag handläggaren för att höra hur det gått, kan ju inte vänta en minut extra... Och beskedet var positivt, jag får bygga :) Oerhört skönt naturligtvis. Anledningen till prickmärkningen är fortfarande oklar (hela tomten och alla våra grannars tomter är prickmärkta). Troligen handlar det om att det för 40 år sedan kändes relevant att begränsa förtätning av bebyggelsen (märkligt eftersom vi bor i ett pyttelitet samhälle...) men att det nu saknar relevans, men prickmärkningen lever kvar ändå.

   Skönt att kunna släppa det här nu i alla fall och komma igång med byggandet! Hoppas på en lång och mild höst..

   Kram Gunilla

   Radera

Tack för din kommentar, den gör mig så glad!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...