16 januari 2015

Trädgårdsplaner för 2015

Årets första tema på blommig fredag är väldigt passande Årets Trädgårdsplaner. Vem älskar inte att planera för det nya odlingsåret! Själv har jag en uppsjö med planer både för det här året och många lite mer långsiktiga planer. Men de långsiktiga planerna sparar vi till ett annat inlägg.

I år ska jag:
 • Fixa i ordning rosrabatterna på baksidan. Här blir det en rejäl uppryckning som jag skrivit om i ett tidigare blogginlägg. Ska även få till en snygg inramning baktill med armeringsnät och vassmatta. Nya rosor är beställda, längtar...
 • Förlänga stenmuren vid rosträdgårdens ena sida. Får ta och inventera goda vänner som äger mark som innehåller lämpligt byggmaterial :)
 • Staketet som löper längs två sidor av trädgården måste bytas ut. Borde skett för länge sen, men det är ju liksom inte det roligaste jobbet. I år ska det bli av i alla fall. Snirkliga staketspjälor byts ut mot smala, raka, liggande ribbor. Fast det får allt bli makens jobb :)
 • På framsidan kommer jag säkert att påbörja en omgörning av rabatterna som på sikt ska bli mer åt det engelskinspirerande hållet, med gammaldags rosor, riddarsporrar, kantnepeta, salvia med mera.

  Först åker den risiga schersminen väck (eller ja, den kommer säkert att få en andra chans på någon annan plats..). Syrenen "Beauty of Moscow, kärleksört och en mängd vårlökar ska förstås få leva vidare och samsas i nytt sällskap.

  I Allt om Trädgård nr 15 2014 fanns en komposition som jag tänkte ta efter med Rosenflockel, vit Höstanemon, blå Rabattlobelia (kanske byter ut mot kantnepeta) samt Violverbena. Kanske lägger till en blåtåtel också. Detta i kombination med ett par gammaldags rosor, som t ex Mme Boll och Souvenir de la Malmaision eller liknande blir en bra början. Ska nog hinna grotta ner mig lite till i rosvärlden innan det är dags att bege sig till plantskolan :)
Jag har en anteckningsbok där jag skriver ner alla idéer som poppar upp för att de inte ska riskera att falla i glömska. Här hittar jag även följande:

 • Bygg ett "miniväxthus" till pallkragen. För örtkryddorna tidigt på säsongen och kanske något mer ätbart. 
 • Vill-ha-växtlistan innehåller sommarljus, vidjehortensia, den perenna solrosen "Lemon Queen", höstöga "Moonbeam", Ullungrönn. Två Opievallmo i snygg kombination - en mörklila och en vit med lila svalj, har också väckt habegär (AoT nr 9 2014). Spridda skurar som inte har någon given plats eller sällskap än, få se vad det blir av det. Solrosor måste jag i alla fall komma ihåg att peta ner några intill nya uteplatsen!

Alltså, det är ju inte svårt att fortsätta med alla idéer och planer i det oändliga och det lär så klart hända mycket mer än detta, men för stunden tror jag att jag sätter punkt här. Jo en sak till: Jag ska inte gräva en massa nytt, utan mer fokusera på att ta hand om det som redan finns. Eller ja, marginella utökningar är ok, men inga helt nya hål om man säger så. Konstigt nog vill familjen gärna ha kvar gräsmattan i sin nuvarande omfattning, så jag får väl kanske faktiskt se till att begränsa mig lite och värna om familjefriden...

Nu ska jag läsa om alla andras trädgårdsplaner på blommig fredag hos Bland rosor och bladlöss :) Ha det gott!

7 kommentarer:

 1. Det där med att vara noga med att skriva ner idéer för att komma ihåg är bra :)
  Jag tror ibland att jag ska komma ihåg ändå men det gör man ju inte. Jag kommer ihåg bilden i AOT och det är verkligen en galet vacker komposition.

  Ha en fortsatt skön helg!

  //Veronica

  SvaraRadera
 2. Kul med planer...jag har också en anteckningsbok ( läs 3 st ) där jag skriver planer och klistrar in ideer som jag saxat ut ur tidningar....=)

  Trevlig helg !

  Kram Ninni

  SvaraRadera
 3. Det var inte dåligt med planer, det ska bli kul att följa!
  Ha en trevlig kväll, hej Ewa :)

  SvaraRadera
 4. Massor med sprudlande idéer är härligt! Allt bli ju oftast inte gjort, men vad gör det!? Det kommer nya säsonger, med nya planer ...
  Ha det gott!
  /Eva Linnea

  SvaraRadera
 5. Tack för era kommentarer :) Ja visst är det smart med anteckningsböcker för alla idéer som poppar upp. Hur fantastiska idéerna än är har de en förmåga att ändå falla i glömska när huvudets fylls med ännu fler idéer! Ha en fortsatt fin helg alla!
  /Gunilla

  SvaraRadera
 6. Spännande planer! Anteckningsböcker, pärmar och kalender används flitigt här och märkningar i tidningar. Vissa blir av, andra görs om ja, du fattar.Som de flesta trädgårdsnördar:)
  Ha en bra dag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja själva planerandet är ju precis lika kul som att genomföra det :) Sen gillar jag också att titta tillbaka och se hur man tänkte på sånt som inte blev av eller mynnade ut i något helt annat!
   Ha det gott!
   /Gunilla

   Radera

Tack för din kommentar, den gör mig så glad!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...