27 februari 2015

Min favoritsyssla i trädgården

Favoritsysslan i trädgården? Ja med det måste väl bli att gräva. När man precis har bestämt sig för att påbörja ett nytt projekt, sätter spaden i jorden och inte kan sluta förrän det börjar mörkna på kvällen... Det är lycka!

Men vänta... När man drar i väg till en riktigt bra plantskola med bästa trädgårdsväninnan och kommer hem med lådvis med nya plantor, buskar, träd... Den känslan går ju inte av för hackor heller. (Kanske inte är en syssla i själva trädgården i och för sig men allt hänger ju ihop.)

Eller när man sitter med skissblocket och försöker få ner alla idéer på pappret, hittar ny inspiration, ändrar, funderar och kommer till slut fram till något som kommer att bli alldeles fantastiskt bra!

Eller när man har hittat en ny fantastiks trädgårdsbok man inte kan slita sig från utan sträckläser från pärm till pärm...

Eller när man bara går omkring i trädgården, sniffar på rosorna, upptäcker vad som har slagit ut just idag, kommer på nya idéer på vad man skulle kunna förändra, slår sig ner i ett hörn med en kopp kaffe och bara njuter....

Nä, det går inte att välja en favoritsyssla! Jobbigt tema idag på Blommig fredag. Men ska jag ändå tvinga mig att välja något så får jag väl hålla fast vid den första tanken. Och jodå, att min blogg heter som den heter har sina randiga och rutiga orsaker och där kommer lusten till grävning starkt in i bilden. Inget rensar huvudet så rent från allting som ett rejält grävpass. Bästa avkopplingen helt enkelt! Och med ett stillasittande jobb och en lång arbetspendling (=ännu mer stillasittande) känns det verkligen i kroppen att den uppskattar en omgång påtagligt fysiskt arbete. 

Vad har mitt grävande då resulterat i under årens lopp? Tja, här är ett axplock av de lite större projekten:

Dammen, bäcken och området däromkring är väl det mest påtagliga. Är det förresten fler som har noterat att när det kommer till mer fysiskt krävande arbete, vill många gärna tro (trädgårdsfolk undantaget då) att det måste finnas lite manlig kraft bakom? För inte kan väl en till synes ganska klen tjej klara sånt, tycks en del tro. Men jodå, jag har grävt allt själv. För hand. Hittar man på något själv, så får man väl slutföra det själv också.  

Före:



Någonstans mitt i projektet:



Efter:




Här har jag skrivit om när jag anlade bäcken och dammen: Del 1 och del 2.

Uteplatser har det blivit två stycken som har krävt en del förarbete i form av grävning. Där har jag stått för grävandet, jag och maken har gemensamt forslat dit underlag och marksten och han har gjort själva stenläggandet.

Uteplats nr 1.
Grävning pågår:


Slutresultatet:


Här har jag skrivit om när vi anlade den första uteplatsen.

Uteplats nr 2.
Grävning pågår igen:



Slutresultatet:



Här har jag skrivit om när vi anlade denna uteplatsen.

Woodlandet var tidigare bara gräsmatta. Marken grävdes upp  och är nu i stället täckt med nävor, ormbunkar, hasselört, sockblomma, dagliljor, vivor, julrosor, förgätmigej, jätterams, iris, krokus, tulpaner, hundtandslilja mm. Japanska lönnar, azaleor, en tuja och ett japansk körsbär skapar lundkänslan. Mycket trevligare än gräsmatta, eller hur?

Har dåligt med bilder här upptäcker jag. Inga förebilder, men det är bara att föreställa sig en platt gräsmatta :) Några bilder kommer här, får fota mer här i vår och sommar.




Vår tomt ligger på sandmark (vilket tydlig framgår i dammbilden ovan), det kan vara en av anledningarna till att gräva känns som en helt ok syssla. Inte tillstymmelse till sten och ingen tung lerjord som ställer till det alltså. Men när man vill odla sådant som kräver lite mer näring, ja då får man ju jobba lite. T ex om man för för sig att anlägga en rosenträdgård. Då grävde jag ur ca 70 cm på djupet, bytte ut all sand mot ny näringsrik jord och mull. Kan väl tyvärr inte påstå att resultatet blev så värst prunkande trots min omsorg, men i år ska jag ta nya tag och jobba upp den här avdelningen några snäpp.

Grävandet tar ju aldrig liksom slut, så det här blogginlägget skulle kunna bli milslångt känner jag, bäst att sätta stopp här. Längtar oerhört efter att sätta spaden i jorden igen :)

Mer favoritsysslor i trädgården hittar du hos Helena på Bland rosor och bladlöss. Spännande att se vilka fler favoritsysslor det finns!

25 kommentarer:

  1. Oj så många spännande projekt ni har och har haft. Dammen med bäcken är jättefin. Så enkelt det låter med sandjord, vi bor på en gammal sjöbotten med lerjord. Ha en fin helg. Carita

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja det underlättar med sand, helt klart. Nästan svårt att sluta gräva, dammen kunde blivit riktigt rejält djup ;)
      Ha en fin helg ni också!
      /Gunilla

      Radera
  2. Det är så skönt att se resultatet av det man älskar att göra. Så fina platser det blivit hos dig
    Ha en fin fredag
    kram Meta

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Ja visst är det, särskilt när man plockar fram sina före och efter bilder när det har gått ett tag och man vant sig vid det "nya".
      Ha det gott!
      Kram Gunilla

      Radera
  3. Du är ju en hejare på att gräva! Vilka work-out pass du måste ha gjort och resultaten har ju blivit superfina. Älskar dammen, riktigt lyckad! Här är det ingen av oss som gillar att gräva och letandet efter en minigrävare fortsätter. De små hålen får vi väl ändå fortsätta med för hand.

    Allt gott
    Anette

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha, jo om somrarna kan jag allt stoltsera med hyfsade biceps ;)
      Tack för de fina orden, jag känner mig rätt nöjd med dammen och uteplatserna också får jag säga :) Hoppas ni hittar er grävare!
      Ha det fint!
      /Gunilla

      Radera
  4. Vilka fina resultat det har blivit , Riktiga drömprojekt.
    Grävjobben är ju det som tar mest tid.

    Trevlig Helg

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack :) Jag brukar alltid tro att det här ska väl inte ta så länge (obotlig tidsoptimist...), men visst tar det sin lilla tid. Fast då kan man ju dra ut på det roliga också!
      Ha en fin helg!
      /Gunilla

      Radera
  5. Men Jösses, vilka grävprojekt! Och vilken underbar damm!!

    Gräva är nog det jag gillar minst i trädgården. Gärna jobba så svetten lackar men inte gräva.
    Fast et måste ju göras om man ska göra om!

    Ha en skön helg!

    //Veronica

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det har blivit ett och annat spadtag ;) Men när man har ren sand att gräva i underlättar det ju helt klart.
      Ha en fin helg du också!
      /Gunilla

      Radera
  6. Vilken toppensyssla......även en av mina favoriter......visst är det kul att skapa nytt.....=)

    Trevlig helg!

    Kram Ninni

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja men eller hur, visst är det :)
      Trevlig helg!
      /Gunilla

      Radera
  7. Men visst är det underbart att njuta av sin trädgård, på många sätt.
    Ha de gott. Catarina

    SvaraRadera
  8. Så snyggt det blev på alla platser som du visar! Gillar verkligen före och efter bilderna!! Undrar vad det är som växer i den stora bågen i bakgrunden på första bilderna? Ser oxå fint ut:)
    Trevlig helg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack så mycket! Det är honungsros på bågen i bakgrunden. Helt ljuvlig när den blommar, doftar i hela trädgården :)
      Ha en fin helg!
      /Gunilla

      Radera
  9. Utrolig vakre resultat av din favorittsyssel!
    Ja, det er nok jeg som graver mest her i hagen også. Med mye stein i jorden tar det tid, og med roser og klematis som favorittplanter må det høre med blant favorittsyslene...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack snälla du :) Ja ibland är det skönt att inte ha sten i marken, helt klart.

      Radera
  10. Fantastisk trädgård!! Duktigt du är som orkar slita så. Jag gillar också att gräva men ryggen brukar inte hålla med några dagar efter... Jag gillade skarpt din bäck och damm. Blev tvungen att pinta bilderna direkt. Nu har jag fått nåt nytt att fundera på när jag ska lägga mig ;-)
    Trevlig helg!
    Katarina

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Vad glad jag blir över att kunna inspirera lite :) Får väl erkänna att min rygg inte heller alltid gillar de här sysslorna. Lätt hänt att man går vilse lite i all iver...
      Ha en fin helg!
      /Gunilla

      Radera
  11. Fantastiskt fint det blev. Trevlig helg!

    SvaraRadera
  12. Oj så mycket fint! Ja man hittar på mycket och får jobba därefter, känner igen.fast ibland får jag lite hjälp vi har mycket sten i marken här.
    Va fin damm du har! Fantastisk!
    Ha det gott, kram Ewa :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, så kul att höra :) Ja ibland är det inte utan att man undrar vad man håller på med ;) Och ofta blir det ju väldigt mycket mer jobb än man tänkt. Men vad gör det, roligt är det ju :)
      Ha en fin vecka!
      Kram Gunilla

      Radera
  13. Du har fått så vackert resultat av grävandet. Och ett inspirerande dammbygge. Känner igen 'fördomarna' också. Tänker att det viktigaste är att vi sysslar med det vi gillar.

    Ha det gott! Carina

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack :) Ja det är lustigt det här med skillnaden mellan "trädgårdsfolk" och "andra" hur man ser på jobb/nöje... Du har så rätt!
      Ha en fin vecka!
      /Gunilla

      Radera

Tack för din kommentar, den gör mig så glad!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...