3 januari 2014

Att anlägga en bäck och en damm, del 2

Här kommer del två av mitt dammprojekt. Del 1 hittar du här.

När allt underarbete är gjort - grävning, dammduken på plats - då börjar det riktigt roliga! Dags att skapa det slutliga utseendet med färg, form och struktur.


Jag hade under grävarbetet planerat för ett vattenfall med ca 60 cm fallhöjd. Nu var det dags att göra en snygg vägg och fall för vattnet. Jag hade fått en ansenligt mängd sten av goda vänner vilket räckte både till en stenmur och en hel del stenarbete i dammen. Att jobba med sten är verkligen som att lägga pussel (och minst lika roligt!). Tro inte att stenarna passar ihop hur som helst! Men att göra ett noggrant arbete är a och o för slutresultatet. Bonus i hela projektet är för övrigt att man får imponerande armmuskler!


Två veckors stenarbete senare börjar det arta sig. Det vill till att blanda stora och små stenar och grus i olika storlekar för att få ett naturligt och vackert slutresultat. Nu har även pumpen kommit på plats. Tänk på placeringen av pumpen så att det blir lätt att komma åt den för rengöring mm. Mer om det lite senare..


Att fylla på med vatten är riktigt spännande! Blir det som man hade tänkt? Jo, på det stora hela stämmer det ganska bra :) Slangen som leder upp vattnet från pumpen upp till bäckens topp är nu nedgrävd, skymtar lite till vänster om bäckfåran.


Riktigt kul är det när man kan plantera de första växterna!


Att få till ett snyggt fall på vattenfallet är också lite joxigt. Leta upp en passande sten som vattnet faller snyggt från. Här är det bara att prova sig fram med vattenslangen. Sen får man placera stenarna så att vattnet rinner som man vill att det ska göra. Och nej, vattnet rinner INTE som man tycker att det borde! Återigen, trots att jag läst på så mycket, kom ändå insikten att vattnet tar alltid sin egen väg, inte den väg jag har valt. Tex rinner det inte stenar, det rinner under stenar. Toppen av vattenfallet skapar man genom att först lägga dit stenarna som man vill ha dem, bara för att upptäcka att vattnet rinner under alla stenar, oavsett hur mycket vatten man låter forsa i bäcken. Därför måste man mura under stenarna vid toppen av fallet, så att man verkligen tvingar vattnet över kanten och inte låter det ta någon annan väg. Även delar av bäcken fick muras för att lura vattnet att rinna på rätt ställe. Sen vill det förstås till att stenarna täcker murbruket helt och hållet så att ingen kan ana vad som finns under dem, utan det bara ser helt naturligt ut.

Till slut blev det i alla fall bra. Nästan precis som jag ville ha det... Att få till rätt dimension på vattenflödet, filter och pump är inte heller helt givet. Första pumpen jag köpte, visade sig inte lyckas pumpa upp vatten i tillräcklig omfattning så att det rann lagom i bäcken, trots att det enligt specifikationen borde räckt till. Så det blev till att byta till en kraftigare pump. Ett bra filter är definitivt att rekommendera, även med UV-ljus som tar bort en del oönskade alger. Tänk på att filtret måste ha tillräcklig kapacitet i förhållande till pumpen, annars spräcker man det. Så jag har ett rejält överdimensionerat filter i förhållande till dammens vattenvolym, men det var helt nödvändigt eftersom pumpen är såpass rejäl. Ska man ha fiskar i dammen behövs också ett rejälare filter än om man inte har fisk. Filtret är placerat i toppen av bäcken, nedgrävt så att det inte syns speciellt mycket.

Ytterligare saker att tänka på beträffande pump: Se som sagt till att det är lätt att komma åt pumpen, den måste gå att plocka upp hyfsat enkelt. Eftersom jag har fiskar i dammen, går pumpen även på vintern för att förhindra att dammen bottenfryser. Däremot måste filtret plockas in för vinterförvaring. Det innebär att slangen från pumpen till filtret ska skruvas loss inför vintern (vilket helst görs så sent som möjligt för att hålla vattnet fräscht så länge som möjligt). Jag kan meddela att sent på hösten är det svinkallt att hoppa ner i dammen för att lossa slangen! Som ju förstås då är täckt med en rejäl mängd slemmiga, hala alger vilket knappast underlättar lossningen. Det hade varit väldigt bra med en stabil, väl tilltagen yta att stå på för att göra detta arbete. Jag har helt klart en för liten plätt för detta, så det är en syn varje höst när jag ska fiska upp pumpen, skruva loss slangen balanserandes på en minimal yta samtidigt som maken håller i mig för att jag inte helt ska tappa balansen och trilla i plurret. Att stå helt på land och fiska upp pumpen är svårt, man kommer helt enkelt för långt ifrån och slangar och sladdar är inte heller hur långa som helst. På våren är det dags för samma procedur igen, när slangen till filtret ska skruvas i igen. Och japp, vattnet är precis lika svinkallt då också! Slutsats: här har jag inte lyckats ultimat, tänk till på det här om du ska ha en liknande lösning.


Den 19 juni, 10 veckor efter första spadtaget och lagom till midsommar, var hela projektet klart. Guldfiskar simmar i dammen. I vattnet växer vita och rosa näckrosor, gräs, kabbelekor, Veronica, Gul Svärdslilja Hästsvans (Hippuris vulgaris) med mera. Vissa vattenväxter äter guldfiskarna gladeligen upp, man kan som bekant aldrig förutse allt när det kommer till växter och djur... Omgivande planteringar går i varma gulorangea toner blandat med blått och vitt, vilket gör sig bra mot eftermiddagssol och solnedgång. I planteringens soligare delar växer dagliljor, iris, olika stäppsalvior, doftnejlika, orange ölandstok, vit astilbe mm. I de lite skuggigare delarna närmre paradisbusken, växer smörboll, nävor, sippor, mer dagliljor, dvärgrhododendron, funkior, ormbunkar mm.

Inflödet av vattnet är dolt bland stenar i ett försök att skapa känslan av att vattnet kommer ur en underjordisk källa.
De underbara kandelabervivorna var tyvärr bara med första sommaren, har väldigt svårt för att få dem att trivas hos mig.

Från toppen av bäcken.
Jag har använt kokosmattor och torvblock för att hjälpa till att hålla växter på plats vid dammkanter och vissa svåra lägen. Kokosmattorna smälter efter ett tag in i omgivningen.

En del stenar gör sig bra som egna små minivattenfall.

Det är ganska så ofrånkomligt att det bildas en del alger, främst i bäcken, även med effektiva filter och ett väl fungerande ekosystem. Så ibland får man ta till diskborsten och städa upp i bäcken, men det är en ganska så enkel och angenäm syssla. Särskilt under varma perioder ökar algtillväxten. Då dunstar även en hel del vatten bort. Ett tag trodde jag nästan det hade blivit läckage någonstans, men med en bäck och ett vattenfall försvinner en hel del vatten ut i luften, så det är bara att räkna med att fylla på lite då och då.


Nu, ett par år senare, har hela arrangemanget växt till sig och har en så där lagom tät växtlighet. Vissa växter, tex kandelabervivorna, har tyvärr tackat för sig och försvunnit, andra har tillkommit, tex en japansk blodlönnlönn (Dissectum Garnet) och två azaleor vid toppen av bäcken. Och dammen, som först bara var tänkt för att bäcken skulle få ett bra avslut, visade sig vara hur kul som helst. Och vem kunde ana att fiskar är så sällskapliga och trevliga att ha att göra med :) Guldfiskarna har fått sällskap av störar (tre stycken har avlöst varandra, men ingen är kvar nu), två algätare som jag inte minns namnet på samt ytterligare två guldfärgade fiskar som jag inte heller minns namnet på, men är de enda fiskar som äter trådalger. Givet val alltså :) Framför allt guldfiskarna är riktigt trevliga och simmar ofta fram när man närmar sig dammen. De brukar producera ett gäng yngel varje sommar. Av den första kullen har en överlevt och den heter förstås Nemo :)

Sommaren efter var det givet att komplettera med belysning så man kan njuta av alltihopa ännu mer.
Bra inköpsställen med kunnig personal är alltid väldigt värdefullt. Min favoritplantskola som även har ett bra utbud av dammtillbehör och mycket kunnig och hjälpsam personal är Rångedala Plantskola strax utanför Borås. Fiskar köper jag gärna på Falskogs Akvarium, bara en liten bit från Rångedala plantskola. De verkar inte ha någon hemsida, men finns på Facebook.

Ja det här med damm har definitiv gett mersmak. Ett nytt projekt har tagit form i tankarna, men resten av familjen tycker väl inte riktigt att jag ska fortsätta gräva ut trädgården hur mycket som helst, så jag får väl ha lite tålamod med de planerna... Men det vore riktigt kul att göra hela resan en gång till, nu när man vet vilka fallgroparna är och hur man bäst undviker dem. Så går du i bäck-och dammbyggar tankar - tveka inte, planera i vinter och ge dig ut och gräv i vår, du kommer inte att ångra dig!

Och jodå, det finns fortfarande lite plats kvar för pulkaåkning om snön skulle dyka upp och andan falla på...


17 kommentarer:

  1. Meget interessant indlæg! Hvor er det dog blevet en smuk dam, som falder ind og ser helt naturlig ud! Flot, men det har sørme også været et stort arbejde!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack så mycket :) Ja det ligger onekligen en hel del arbete bakom, men väldigt angenämt sådant!

      Radera
  2. Oj, vilket jobb ni har haft, men så blev den också fantastiskt fin! Vete sjutton om jag skulle våga mig på nåt sånt projekt, nog för att jag skulle vilja ha en damm men ändå! Jag är imponerad!
    Kram Gunilla (ja vi heter likadant...*ler*)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Ja visst var det en del jobb, men enormt roligt och då blir det ju inte direkt betungande :) Jag tycker absolut du ska ge dig på ett dammbygge. Bara man läser på ordentligt innan och är hyfsat noggrann, så är det inga större konstigheter. Jättefin blogg du har!
      /Gunilla

      Radera
  3. Hello Gunilla...its wonderful...like Water in the Garden

    Nice Pictures

    Lovley Greets Erwin

    SvaraRadera
    Svar
    1. Thanks Erwin! Indeed, water is really an asset in the garden :)

      Radera
    2. Thanks Erwin! Indeed, water is really an asset in the garden :)

      Radera
  4. Men kära nån.. Det här måste vara en av de snyggaste dammarna jag har sett! Helt enkelt ljuvlig!
    Kan inte se mig mätt på bilderna!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Oj, tack snälla!! Vad glad jag blir :) Det lär garanterat komma mer dammbilder på bloggen framöver!

      Radera
  5. För det första, vilken dammoch bäck, mycket imponerade! undrar hur du gjorde med duken när stenarna var på plats, hade du jord på och sen plantera eller klippte du duken och plantera sedan? har gjort om min bäck hemma och funderar på bästa lösningen. /Roger

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Roger! Jag har gjort lite både och. På vissa ställen har jag planterat på dammduken och då är det förstås växter som är väldigt fuktälskande, tex kabbeleka. På andra ställen har jag lagt stenar på duken och sen skurit den där planteringen börjar.

      Utmaningen är att lyckas hålla kvar vattnet i bäcken, det är lätt hänt att det sugs upp över dammduken när man har planterat på jorden. Eftersom man ju inte vill att dammduken ska synas någonstans, har jag lagt jord och stenar över skarven och då vill vattnet gärna sugas ut där.

      Så enklaste lösningen är helt klart att plantera utanför dammduken, men med lite trixande går det att få till det på det andra sättet också. Lycka till med ditt bäckarbete!
      /Gunilla

      Radera
  6. Fantastisk fint anlegg. Du er så flink til å få det naturlig og spennende. Jeg er i gang med å lage bekk og dam og jeg får stor inspirasjon av dine bilder. Hvordan er det med torvblokker i dammen - suger det mye vann opp? Hilsen fra Torill, Norge

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, vad kul att kunna inspirera lite!

      Det försvinner en del vatten, i alla fall mer än jag hade räknat med. Torvblocken suger säkert upp en del vatten och transporterar vidare, men jag tror att växterna i dammkanten är de främsta vattentjuvarna. De är så bra på att leda över vattnet till andra sidan dammduken :)

      Lycka till med ditt bäck och dammbygge!
      /Gunilla

      Radera
  7. Hej

    Fantastiskt resultat ser verkligen naturlig ut. Vad har du använt för pump?

    Mvh Tony

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Tony
      Tack! Pumpen är Vortech X 16000 från Pondteam. Jag hade först en som var lite mindre, men fick byta ut den mot denna eftersom den inte gav tillräckligt med tryck för att bäcken skulle få det flödet jag ville ha. Denna är egentligen ganska överdimensionerad om man ser till vattenvolym och fallhöjd, men det var ändå det som krävdes. Tänk på att filtret ska harmonisera med pumpen också. Har man för litet filter i förhållande till pump så kan filtret spräckas.
      /Gunilla

      Radera
  8. Hej Gunilla!
    Vilken uuuuuunderbar damm du har skapat!!!!!!!!!!!!!
    Precis så som jag drömmer om att en gång skapa hos oss.
    Du är otroligt duktig och har verkligen ett öga för det estetiska!
    Får man fråga vad ditt bygge kostat om man bortser från växter....???
    Behöver skaffa mig ett ungefärligt hum om vad det kan kosta så att jag kan övertala maken! :)
    Förstår att självklart kan det bli hur dyrt som helst...
    Jag undrar också på vad du har för storlek på "hela området"...?
    Bästa hälsningar Lena

    SvaraRadera
  9. Tack för härlig inspiration. Har tyvärr bara en liten hårdplast damm. Men trixar just nu med bäck/vattenfall. Fick köpa mig en varvtalsregulator från boanäs då min pump har för kraftiftvflöde för mitt projekt. Återkommer och läser mer om din fina damm. //Ylva

    SvaraRadera

Tack för din kommentar, den gör mig så glad!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...